Hur vill du uppfattas som författare? Eller rentav, vill du uppfattas som författare? Skriver du mest för dig själv eller vill du sälja böcker och få många läsare? Jag gissar att även om de flesta antagligen visserligen skriver för sig själva så tillhör de ändå den senare kategorin, annars hade man inte gjort sig omaket att skriva en bok. Okej, du vill ha läsare. En viktig del av marknadsföringen är givetvis det du skriver – om du skriver bra kommer dina läsare att göra reklam för dig – men det är även av vikt att tänka på hur du presenterar dig själv. Nu menar jag inte att du måste se ut som en fotomodell, utan snarare att det intryck du ger i både bild och text även påverkar hur en potentiell läsare bedömer din förmåga att skriva skönlitterärt. En skicklig fotograf får dig att se bra ut. Självklart finns inget som helst samband mellan hur du ser ut på bild och hur du skriver, men ett proffsigt foto signalerar just professionalism. Läsaren ser att du menar allvar. Köper att du är en författare.
Jämför de två bilderna ovan. Den undre bilden ser roligare ut, men signalerar kanske att jag förutom skenbart oproportionerliga händer har problem med alkohol? Tänk dig nu att du skickar med ett följebrev till det manus du har ägnat tio år av ditt liv. Nu sägs det att följebreven inte behöver foton så det är antagligen bättre att utelämna detta, men vilket av de två tror du ökar dina chanser att tas på allvar av förlaget? Har du skrivit en bok om att brygga öl kan så klart den undre vara att föredra, men jag tror att du förstår vad jag menar. Ska tio års slit sumpas av att du slarvar med ditt porträtt?
Ett författarfoto är en god investering. Visst, det kostar några tusenlappar men att få några högupplösta bilder öppnar upp möjligheten att ta fram proffsigt reklammaterial. Och om du lägger upp dina författarfoton på din författarsajt underlättar du för journalister att sätta ihop ett snyggt material för en artikel. Eller kanske du ska föreläsa och din värd vill sätta upp affischer? Tro mig, du vill underlätta så mycket du kan i dessa tider när vi alla klickar oss vidare enligt minsta motståndets lag. Och hur många tror du kommer på en okänd författares föreläsning om hen ser ut som en luffare på ett grynigt foto? Det är svårt nog att locka lyssnare om du inte är känd (läs mitt skräckexempel här) så skapa så goda förutsättningar som möjligt.
Kolla på bilden nedan. I huvudet på min författarsajt har jag lagt upp ett foto på mig själv, tillsammans med en bild på ett bokomslag och andra attiraljer som ger signaler om i vilken genre jag skriver. Okej, jag kanske ser ut som en politiker eller reporter, men tycker själv att porträttet dessutom signalerar professionalism. Inger förtroende. På sajten har jag sedan ordnat mina menyer så att det tydligt framgår vad du hittar under varje flik. Under menyvalet Press har jag en undermeny som heter Pressmaterial där jag har samlat författarfoton och annat material som sajtens besökare kan ladda ner. Tillgänglighet är nyckeln. Gör det lätt att hitta ditt reklammaterial och att sprida det vidare.
Bland det första du bör göra som författare är att kosta på dig det där författarfotot. Det kommer du att ha nytta av länge när du bygger ditt varumärke. Kika gärna på mitt pressmaterial för inspiration om hur man kan använda sitt foto i reklam. En oväntad bonus med mitt tema på hemsidan är att varje gång jag ser det där författarfotot blir jag inspirerad att skriva ett blogginlägg. Något jag inte kände med det gamla temat. Underskatta alltså inte de psykologiska faktorerna av ett bra författarfoto. Besegra den tvivlande rösten i ditt huvud. Du är en författare. Så vad väntar du på? Kamma dig och ta det där fotot.