Igår kväll hade jag en föreläsning på ett bibliotek. I publiken satt – håll i dig nu – 3 åskådare. Samtliga personal. Nu kan det här ses som ett rejält misslyckande, och ja, jag är ganska nedstämd, men samtidigt är det en händelse jag kan dra stor lärdom av.
Att vara författare innebär hårt arbete och för de flesta av oss ytterst lite glamour. Lite, om ens något, kommer gratis och man måste vara beredd på en lång uppförsbacke för att nå dit man vill. Vart man vill varierar så klart och det gäller att dela upp målen i mindre delmål så att man kan stanna upp och fira sina framgångar. Hitta en liten avsats där man kan stanna upp och jubla i den där uppförsbacken (eller luta sig bakåt och se uppförsbacken som en nedförsbacke). De flesta håller tyst om sina misslyckanden (om man inte pratar om dem kanske de aldrig inträffade?) då det kan sprida en negativ bild av ens persona och bidra till att sänka anseendet. Även framgångsrika författare drabbas av bakslag men skyltar så klart inte med dem. Jag tänkte strunta i det och istället visa hur verkligheten ofta ser ut.
Så vad kan jag hitta för positiva tankar om gårdagens plump i protokollet? Till att börja med så var det mitt första författarframträdande där jag fick betalt och det är en enorm framgång. Tidigare har jag endast stått på scen i samband med mässor eller boksigneringar där jag själv sålt böcker. Kulturarbetare förväntas ofta jobba gratis men om vi går med på det slår vi egentligen bara undan benen på oss själva. Jag är färsk i rollen som professionell föreläsare så jag gav dem rabatt men har sedan gårdagens framträdande bokades (vilket skedde redan i somras) blivit medlem i Författarcentrum och kommer framöver köra på deras rekommendationer.
Biblioteket hade tagit fram en fin affisch och jag fick nytta av att redan ha författarfoton på min blogg. Där är de lättillgängliga för press och andra som vill göra reklam som i det här fallet.
Jag var förberedd och hade en presentation med bildspel som jag hade gått igenom innan och visste ungefär hur lång tid den skulle ta. Där fanns även utrymme för improvisation så att jag kunde korta ner föredraget om det behövdes, eller fylla ut om det gick exceptionellt bra. Själv har jag inga problem med att stå på en scen och prata utan känner mig ganska trygg i den situationen. En bra grej innan man ska gå på är att affirmera, vilket innebär att man mentalt ser framför sig att det hela kommer att gå bra. Man så att säga boostar upp självförtroendet och ”lurar” hjärnan till ett tryggt tillstånd. Lite som Stig Helmers ”Jag kan flyga, jag är inte rädd”.
Varför gick det då som det gick?
Till att börja med är jag inget stort affischnamn. Ännu. Hade jag själv gått på en föreläsning av en författare jag inte känner till? Troligen inte då jag tenderar att ha en fullbokad vardag. Biblioteket hade annonserat men mest på biblioteket och med en annons i lokaltidningen 7 Dagar, men det var ett bra tag sedan då hela november haft ett fantasytema på biblioteken. Jag själv hade så fullt upp med att få klart min presentation, samtidigt som livspusslet ska lösas, att jag nästan glömde bort att annonsera mitt framträdande i sociala medier. Men jag har skrivit om det på min blogg förra veckan och även på min författarsida på Facebook, plus att jag la ut en påminnelse igår och mejlade ut till hela företaget där jag arbetar (med 60-70 anställda). Det jag kan bli bättre på är att påminna varje dag med start några dagar innan framträdandet, inte först samma dag. Skapa ett evenemang på Facebook. Jag måste även bli bättre på andra plattformar som Instagram och Twitter. Det är uppenbart.
Sedan är kanske en tisdagskväll på ett bibliotek inte ett bra tillfälle att locka folk? Där fanns knappt några besökare, föredrag eller ej. Jag var själv på en föreläsning på biblioteket förra lördagen, mitt på dagen. Då finns en helt annan möjlighet att fånga upp besökare som ändå befinner sig där. Lite samma tänk som jag har vid boksigneringar – välj noga plats, datum och tidpunkt så ökar dina chanser att fånga intresse. Stort tack till biblioteket dock som bjöd in mig, det uppskattas oerhört.
Själva föreläsningen då? Jag valde att genomföra den då ett gig är ett gig och en erfarenhet att ta med sig. Dessutom hade jag lagt ner tid på att förbereda mig och det vore slöseri att kasta bort. Om jag fångar personalens intresse kommer de att tala för mina böcker hos läsare som letar efter fantasy. Ganska tidigt började en av de tre lyssnarna att nicka till vilket inte direkt fick mitt självförtroende att slå i taket och det jag tar med mig är att få presentationen mer dynamisk och engagerande för lyssnarna. Att bara stå och prata till ett bildspel blir alldeles för stelt. Jag behöver röra på mig mer, utnyttja scenen bättre och engagera publiken. Jag hade tänkt läsa vid två tillfällen i föredraget men märkte hur sövande mitt första försök var och skippade det andra. Så här i efterhand borde jag nöjt mig med det andra stycket jag hade tänkt läsa då det innehöll mer fart och fläkt. Frågan är om jag i framtiden ska läsa över huvud taget? Klockan halv sju på kvällen hade jag själv förmodligen också nickat till (behöver bara tänka på månadsmötet på jobbet tidigare under dagen då jag själv nästan somnade).
Vad kan jag då ta med mig till nästa föreläsning? Låt oss skapa en punktlista och lägga till saker jag både fick med och missade.
(edit: jag har lagt till ytterligare punkter efter tips från Charlotte Cederlund och Patrik Centerwall)
- Gör reklam. Helst varje dag. Den kanske svåraste biten av författarskapet men ytterst nödvändig om man vill sälja böcker. För att locka besökare måste de veta att du ska hålla ett föredrag.
- Skapa ett Evenemang i Facebook och bjud in alla du kan. Då får de automatiskt påminnelse och glömmer inte lika lätt bort det hela.
- Våga ta betalt och följ Författarförbundets och Författarcentrums rekommendationer, även om du inte är medlem. Om du rear ut dig sänker du möjligheterna för andra att ta skäligt betalt och en väl förberedd presentation tar ett antal timmar att sätta ihop.
- Ett gig är ett gig. Uppträd professionellt och lär dig av dina motgångar. Var tacksam för de chanser du får.
- Var förberedd. Du får betalt för att stå där och då ska du banne mig uppträda professionellt också. Allt annat är respektlöst mot både arrangör och publik.
- Ämnesval. Tänk igenom vilken typ av föredrag som är lämpligt för din publik. Vad kan de tänkas vara intresserade av? Ska du prata om det du vill prata om eller det de vill lyssna på? Bäst är såklart om dessa två går att kombinera. Fundera på hur. Som Patrik Centerwall sa till mig är de flesta kanske i ärlighetens namn inte särskilt intresserade av just dig, men kan du hitta en lockande rubrik och ett ämne som engagerar så blir det lättare att dra folk.
- Att låta någon intervjua dig kan skapa en bättre dynamik än om du själv håller låda i en timme.
- Ta med en eller flera författarkompisar (tips från Charlotte Cederlund) så känns det inte lika jobbigt om ingen kommer. En tanke där är att även stötta varandra inom ett författarnätverk och gå på varandras föreläsningar.
- Skapa utrymme för improvisation och variation i din presentation. På så vis kan du anpassa dig efter den publik som dyker upp. Vilka bitar kan du eventuellt hoppa över?
- Tänk på ditt varumärke och vilken bild du vill sälja in av dig själv. Var konsekvent i grafiskt material, roll-ups och annat. Sälj in bilden av dig själv som författare.
- Se föredraget som en bok. Du är ju trots allt författare. Kroka läsaren/lyssnaren direkt och skapa sedan en engagerande berättelse med en knorr på slutet där du gärna knyter an till inledningen. Våga vara personlig. Locka till skratt.
- Träna hemma, gärna inför en kompis eller familjemedlem. Allra bäst är förmodligen att filma dig själv. Då ser du dina ticks, som t.ex. att du står och klickar med kulspetspennan eller drar dig i örat hela tiden.
- Cue cards. Skriv ner stödord på små lappar som får plats i handflatan. Att lära sig hela presentationen utantill blir statiskt men det är bra att ha lite hjälp på traven om man kör fast. Rätt val av bilder i din presentation kan också hjälpa dig att komma ihåg.
- Ha backup på din presentation. Ta med extra USB-minne och eventuellt egen dator.
- Kom i god tid. Tekniken kan strula.
- Affirmera. Boosta ditt ego innan du går upp på scen. Ingen baggis om man är introvert men det funkar.
- Engagera publiken. Brandon Sanderson slänger ut godis till sina elever som belöning när de svarar rätt på frågor eller ställer bra frågor. Kan vara ett effektivt sätt att få dem att hålla sig vakna. Har man ett trådlöst headset kan man faktisk gå ut bland lyssnarna.
- Ta foton före, under och efter föredraget så att du kan dela dem i sociala medier. Allra bäst är kanske att ha någon som kan påminna eller hjälpa dig med det där för det är lätt att glömma innan man fått rutin på det.
- Ha med reklamblad att dela ut efter föredraget. Kanske du kan få lyssnarna att prenumerera på ditt nyhetsbrev.
- Uppföljning. När du haft din presentation kan det vara bra att gå igenom vad som gick bra och mindre bra. Detta tar du med dig till nästa föredrag. Kanske du rentav kan skicka ut en enkät till arrangören och/eller publiken?
- Tänk på att om övning inte ger färdighet så ger det åtminstone träning 😉 Lycka till!
Ursäkta att jag ler när jag läser, men man får, som du säger , vända på det och se vad man lär sig.
Kul att du delar med dej.
Nästa gång blir det ju såklart betydligt bättre. 🙂
Haha, ja det får vi hoppas.
Utmärkt skrivet och kloka förslag till strategi, tycker jag. Se min långa, långa kommentar på sidan ”Författare på Facebook”.
Tack Christina! Ja den var lång men sätter fingret på att vi behöver nätverka bra om vi vill få lyssnare och läsare. Ställa oss själva frågan om vi tar del av kulturutbudet eller bara slöar framför teven?
Tråkigt att det blev så.
Dock intressant skrivet och nog tyvärr vardag för flera än dig skulle jag tro.
Bra checklista 🙂
Jag hoppas det ska komma flera nästa gång.
Tack Jonathan. Vi får hoppas på det. 🙂