Du har skrivit en bok. Den har nagelfarits av testläsare, lektör och redaktör, fått proffsig formgivning av omslag och inlaga och du har korrekturläst inlagan. Allt är skickat till tryckeriet och du håller snart boken i din hand för första gången. Om du inte redan har gjort det är det hög tid att planera in releasefest och boksigneringar. Eller kanske det var ett tag sedan boken släpptes men julen närmar sig och med den ett ypperligt tillfälle för signeringar. Men vad ska man tänka på?
Releasefest är nog ett kapitel för sig så här kommer jag istället att tala om boksignering generellt. Är du kändis kommer det förmodligen att lösa sig ändå, du är utgiven på ett stort förlag och har en agent som fixar det här. Du kommer knappast att läsa den här bloggen. Men. Oavsett om du är känd eller inte bör du tänka på några saker vid en signering.
- Dedikation och signatur – Vad ska du skriva i boken? Det är lätt att få hjärnsläpp och stressa upp sig om det är kö så jag har några färdiga varianter jag kör med om inte personen ber om en specifik dedikation. En del vill bara ha signaturen så fråga först. Jag har även speciella kalligrafi tuschpennor som ger en lite snyggare signatur. Risken är såklart att man sölar med tusch men jag tycker det är så trist när författaren skriver med stiftpenna i blyerts och tusentals signaturer har det då inte blivit än i alla fall så tuschet brukar räcka. När jag debuterade tog jag fram en ny personlig underskrift som är lite snyggare än hur jag signerade förr i tiden. Man vill ju att det ska vara snyggt. 😉
- Målgrupp – Vilken typ av bok har du skrivit? Om du har skrivit en bok om att meka med bilar säljer du förmodligen fler på ett Power meet än om du står bland grönsakshandlarna på torget. Förmodligen. En del har förmågan att sälja vad som helst, var som helst och till vem som helst, men jag är inte sådan och man behöver ibland ge sin tur hjälp på traven. Fundera alltså noga över var du kan tänkas sälja bäst. Har du tid kan du ju dessutom stå på massa olika ställen och prova dig fram. Själv arbetar jag heltid som ingenjör, är småbarnsförälder , 2 ggr utbränd OCH har en liten skogsfastighet att ta hand om. Därför blir det bara ett fåtal signeringar om året med lite fler runt jul. Om du kan sälja i samband med en föreläsning är det jättebra. Sciencefictionbokhandeln i Göteborg är självklar för mig. Stockholmsbutiken säger sig inte ha plats för signeringar (men får märkligt nog plats med kändisar) och Malmöbutiken har jag inte provat utan det blir mest boklådor i närområdet med max en timmes bilfärd från Trollhättan som är aktuellt.
- Datum – Vissa tidpunkter är helt enkelt bättre lämpade för att sälja böcker. Jul, fars och mors dag och andra högtider då många människor cirkulerar och letar presenter är sådana. Alla kommer tyvärr inte vilja köpa din bok så du behöver ett stort antal förbipasserande för att hitta dina kunder. Veckodag spelar också in och om det nyss har varit löning etc. Kan du välja och vraka datum så gör det med eftertanke. Står du i en boklåda (jo, bokbutiker kallas faktiskt så) kan du fråga personalen när på dygnet de brukar ha flest besökare. Lunchtid kan vara bra eller vid fem-sex på kvällen. Fredag eftermiddag, lördag och söndag förmiddag. Är du en okänd debutant som kanske har gett ut själv får du vara beredd att ta det som erbjuds. Se det som ett ypperligt träningstillfälle att slipa ditt säljsnack.
- Reklam – Se till att folk vet att du ska ha en signering. Utnyttja sociala medier. Butiken/arrangören och du själv kanske kan sätta upp planscher osv. Då är det jättebra att ha färdiga pressbilder de kan använda (se separat blogginlägg om pressmaterial) Försök få någon kompis att komma och köpa en bok. Den psykologiska faktorn av att ha sålt åtminstone en bok är jätteviktig.
- Transport – Ordnar butiken med böcker eller ska du ha med dig dem? Som utgiven på litet förlag brukar jag ha med mig böcker. Om de tar slut vill man ju dessutom kunna fylla på i butiken. Jag har även skaffat en fiffig och stabil pirra/kärra på Biltema för att få med böckerna från bilen (här hittar du den).
- Presentation – Låt det synas att du är en författare. Klä upp dig men känn dig trygg i din utstyrsel. I vissa sammanhang kanske det känns lämpligare att spöka ut sig lite men tänk på att du då riskerar att inte tas seriöst. På bokmässan står jag ofta i monter i Fantastikgränd och där vill jag smälta in men ändå dra blickarna till mig och kör därför på cosplayattiraljer medan jag är mer uppklädd i julhandeln. Kanske du kan ha en inramning på bokbordet som lockar folk att plocka upp boken? Eftersom jag skriver fantasy har jag samlat på mig lite saker som trots en kompakt yta förmedlar en känsla för vad jag skriver. På JYSK hittade jag en slags blandning av byrå och koffert som ser ut som något en trollkarl skulle ha (tror dessvärre inte att de säljer den längre). Jag kan ställa böckerna i de utdragna lådorna och den fungerar då både som transportförvaring och presentationsyta. Sedan brukar jag alltid stå med en bok i handen så att den syns ordentligt. En rollup är bra att ha (se separat blogginlägg om marknadsföring) men alla butiker har inte utrymme för en sådan. Om du bjuder på godis så är godis med omslagspapper att föredra ur ett hygieniskt perspektiv. En duk på bordet får det att se proffsigare ut och du kan då gömma din kärra mm under bordet. Tänk bara på att du ska kunna få med dig prylarna till och från butiken utan att bli genomsvett.
- Placering – Beroende på i vilket sammanhang du ska signera är olika placeringar olika bra. I köpcentrum står jag gärna utanför butiken om det är möjligt, för då kan man fånga folk i vimlet. Står du i butiken är det bättre att stå en bit in. Precis innanför entrén är mindre bra för där vill folk inte mötas av en säljare. Låt dem komma in och känna sig trygga, börja se sig omkring, men du får heller inte stå gömd bakom en hylla med kartböcker som ingen tittar i.
- Bemötande – Hur hade du velat bli bemött av en författare som har signering? Stoppa undan telefonen. Själv föredrar jag att stå upp och ha någon kort mening typ ”kom och kika på spännande svensk fantasy”, ”res från din egen fåtölj i vinter”, eller ”vad sägs om ett prisvärt äventyr i främmande världar?” Använd meningar med positiv förstärkning, gör besökaren nyfiken. Att säga ”varför inte läsa lite svensk fantasy i vinter?” är sämre då du redan ger besökaren ordet INTE i meningen. Att sitta ner och se svår ut tror jag mindre på. Det gör då inte mig intresserad av en bok i alla fall. Att ha massa kompisar som hänger runt bordet är också mindre bra. Trevligt givetvis, men då vågar inte potentiella läsare komma fram och titta på böckerna. Att avgöra vem som vill att du tilltalar hen eller vill vara ifred är något man får träna upp en känsla för och ibland misslyckas man och skrämmer iväg personen. Du kan ju säga något i stil med ”ta gärna en titt och om du undrar något är det bara att fråga.”
- Uppföljning och redovisning – Räkna de böcker du tar med till signeringen INNAN signering och för bok över det du säljer lite diskret vid sidan av. Det blir lätt rörigt vid en signering och troligen får du själv sköta mycket av det där. Personalen har fullt upp med andra kunder och att ta betalt. Reflektera över vad som gick bra och vad som gick mindre bra. Lär dig av dina misstag och gläds åt dina framgångar. Att signera ett tvåsiffrigt antal böcker är bra, tro inget annat och även kändisar kan sälja dåligt. Jag har faktisk sålt fler böcker än en känd författare i vissa butiker. En författare som gett ut en bok om hur man ska lyckas som författare och sälja sina böcker. Skillnaden var, sa personalen, att hen satt still och såg ut som en svår författare. Jag utgår stället från att ingen vet vem jag är och jobbar mig fram till mina läsare. Tar kontakt och pratar med dem.
- Glöm inte – Drick vatten, tacka personalen ordentligt och sist av allt. Ta betalt av familj och vänner. Det är lätt att ge bort sina friexemplar till familjen men låt istället familjen komma på dina signeringar. De får se dig jobba som författare och förstå att du faktiskt ÄR en författare och du får in pengar som med lite tur åtminstone täcker den signeringens bilresa. För det är få som tjänar stora stålar på sitt författarskap. Själv är jag värdelös på det där och ger bort alldeles för många böcker men hej, något ska man väl öva på? 😉
Vilka bra tips.
Kul att du gillar dem. Fast du har såklart redan koll på det där. 😉
Utmärkta råd och trevligt skrivet! Tack 🙂
Varsågod och tack. 🙂
Mycket bra skrivet och jättenyttiga råd. Ska verkligen ta till mig detta och fundera igenom noga innan min första signering som jag förhoppningsvis ska ha snart. Tack för råden.
Bara kul om jag kan hjälpa någon på traven. Lycka till!
Tack så mycket för bra tips! En skål med godis ska jag nog ta med på fredag …! Har du några bra tips på hur man ska tänka om man vill skriva någon lite mer speciell dedikering också…?
Hej Sofia! Ett tips är att ha förberett några standarddedikationer som du kan ta till om du får hjärnsläpp. Annars blir man lätt låst och kommer inte på vad man ska skriva. Kommer du på något däremot så kan du ju så klart ta ut svängarna. Trevligare med någon rad än bara namnet tycker jag personligen, men det är rätt svårt att hitta på unika dedikationer till de som köper böckerna. Själv skriver jag ofta till exempel något i stil med ”Till Sofia. Kul att träffas på min signering. Välkommen till Serahema!” och så en signatur på det. En del ritar någon liten krumelur. Kristina Hård hade gjort typ potatistryck med ett troll på vid ett tillfälle vilket var en kul grej. Det beror ju på vad man hinner med också. Har man en lång rad som väntar kan man ju ha en kortare variant. Kommer bara en enda person så kan man ju prata lite och försöka få till en mer personlig dedikation. Ibland ska bokköparen ge bort boken och har önskemål. Lycka till!